dimecres, de maig 30, 2007

INCERTA GLÒRIA



seguit de El Vent de la Nit, de Joan Sales. Club Editor, Barcelona, 1999. 559 pàgines
Excel.lent retrat des del costat « roig » de la Guerra Civil Espanyola. Novel.la profundament filosòfica, estudi aprofundit dels personatges, de la seva recerca de glòria i com aquesta només dura uns pocs minuts i no sempre es presenta. Joves que van a la guerra amb els ànims inflats, buscant una glòria, sempre incerta, i desencís d’aquests mateixos joves en veure com són i com s’esdevenen els aconteixements molt lluny dels somnis i de les esperances de cadascú. Vides trencades, endurides pel que els ha tocat afrontar, fes guanyades i perdudes, derrota total de l’ésser humà que no entèn el que li està passant i tanmateix segueix endavant.

Joves rebels, amb ideals, joves aprofitats i sense escrúpols, tothom hi queda reflectit en aquest llibre de Joan Sales.
dilluns, de maig 21, 2007

LIVRE DE MA MÈRE


d'Albert Cohen, Éditions Gallimard, Paris 1954, 175 pàgines.

Fa molts anys vaig llegir Belle du Seigneur, de l’Albert Cohen. Em va impactar el profund estudi psicològic dels personatges i el desenllaç d’un amor apassionat.

Le livre de ma mère és el record de l’Albert Cohen per la seva mare, que va morir en la seva absència. Record punyent i culpable per no haver sabut reciprocar el molt amor que va rebre d’una dona amantíssima del seu fill i del seu marit, dona senzilla sense altra ambició que procurar benestar i comfort als seus dos estimats, sense plànyer mai esforços i amb una absoluta i exclusiva dedicació.

L’Albert Cohen té una escriptura brillant, punyent, precisa, d’una gran brillantor, i sap transmetre un fort sentiment.

Homenatge a les mares d’una altra època, aquelles l’objectiu de les quals era la casa i la família, sense demanar res per a elles, amb oblit total dels seus desitjos personals i sense cap altra satisfacció que una mica de reconeixement dels seus.

dilluns, de maig 07, 2007

PARTIR

de Tahar Ben Jelloun, Éditions Gallimard, 2006, Paris, 267 pàgines.

Les causes, els problemes i les conseqüències sovint dramàtiques de la immigració marroquina a Espanya. Tahar Ben Jelloun ens descriu la pobresa, la manca de feina i d’expectatives vitals que impulsen els joves a fer la travessa en patera per buscar una vida millor. Dificultats en origen perquè la policia marroquina de tant en tant fa una razzia per fer veure que el govern vol evitar la sangria i la mala imatge que dona el Marroc de cara a l’exterior, i abús dels traficants de la immigració que cobren preus desorbitats als qui volen creuar l’estret i posen els joves immigrats en pateres sobrecarregades que freqüentment no arriben a destinació i molts moren ofegats.

Dramàtica situació dels immigrats que arriben a Espanya i pateixen soletat, racisme i explotació laboral quan no cauen en mans dels integristes islàmics que fan proselitsme religiós i després d’un rentat de cervell” els envien, sota engany, a camps d’entrenament a Líbia i Aràbia Saudí per convertir-los en màrtirs terroristes.
Molt ben descrit l’ambient de frustració i sense esperança de la joventut marroquina, els lligams familiars i com les famílies veuen en la sortida dels seus fills la possibilitat d’aconseguir una millora de les seves vides, amb el desig sempre de retornar al país
divendres, de maig 04, 2007

L'ÉGOÏSTE ROMANTIQUE


de Frédéric Beigbeder. Editorial Bernard Grasset, Paris, 2005, 398 pàgines.


Frédéric Beigbeder ens descriu el personatge com un home cosmopolita, escriptor d’èxit que es passeja arreu del món, per gales, parties, inauguracions, festivals i barettos de moda com a part de la seva feina.

És un egoista i un obsés sexual. Va darrera de totes les dones de bandera i no escatima esforços per lligar-se-les fins que s’enamora.

Ens descriu un món de gent superficial, sexualment promiscu, el món de la moda, dels artistes, de la publicitat, preocupats sempre per estar en el lloc adequat en el moment adequat, vigilants de què no se’ls escapi la festa on cal ser.

Beigbeder coneix bé aquest món. El seu protagonista és de suposar que comparteix amb l’escriptor el seu cinisme, la seva mundologia, el seu saber desenvolupar-se en un ambient tan fora del comú dels mortals.

Novel.la entretinguda i crítica aguda d’aquesta societat encara que pels lectors no francesos resulta difícil entrar-hi de ple perquè sovint els seus comentaris i les seves observacions tenen a veure amb personatges d’aquell país.

Seguidors

Arxiu del blog