dijous, d’agost 30, 2007

A Pocket History of Ireland


per Breandán O Heithir. Editat per The O'Brien Press, Dublin, 1989, 109 pàgines.
Breu història d’Irlanda que ajuda a fer-se una idea d’aquell país. És un llibre de butxaca per a consulta dels principals noms històrics de personatges, llocs i fets més importants que requereix un aprofundiment llegint altres llibres perquè resulta insuficient per situar-se sobre les vicissituds d’Irlanda i les implicacions polítiques i religioses de les primeres plantacions que es van fer a l’Ulster així com de les repercussions històriques de la guerra del Boyne, el 1690.



dijous, d’agost 23, 2007

THE GREAT HUNGER IRELAND 1845-1849


de Cecil Woodham-Smith. Penguin Books, Londres 1991, 510 pàgines.

Llibre interessantíssim del període de la Gran Fam a Irlanda. Amb xifres i dades escrupulosament referenciades, Cecil Woodham-Smith ens parla d’aquest terrible període històric d’Irlanda i de les conseqüències que el laissez-faire de la política econòmica del Goverm anglès, va comportar per a la població irlandesa d’aquells anys que després de patir la Gran Fam en què s’estima que van morir al voltant d'un milió i mig de persones, i no tenint cap altra sortida, es va veure obligada a emigrar al Canadà, a Estats Units i a Anglaterra. La seva pròpia condició de gent desesperada, misèrrima, analfabeta i laboralment no qualificada, que no va sortir d’Irlanda per cercar un futur millor sinó empesa per la fam i pels propis terratinents que se’ls treien de sobre perquè ja no podien cobrar les rendes d’uns pagesos que havien perdut els mitjans per pagar (el conreu de la patata) els va convertir en el lloc de destinació en material inútil, indesitjat, mal vist i mal tractat i objecte d’explotació i d’engany per part de tothom. Són pocs els de la primera emigració d’aquells anys que se’n van sortir. Només els fills i els néts van aconseguir treure el cap i començar a fer una vida millor.

Gran història social i política de la població rural irlandesa dels anys 1845 a 1849, de les seves condicions de pàries de la terra, de la seva explotació i de la gran ignorància d’aquesta gent que feia tantíssims anys que patia aquestes condicions, que ni tan sols pensava en fer una revelar-se.

Seguidors

Arxiu del blog