dimecres, de febrer 28, 2007

"L'horreur économique", de Viviane Forrester


Ediatat per Fayard, 1996, 215 pàgines
Els efectes que està tenint la globalització en tot el món i com afecta a les persones i a societats senceres. Efecte d’empobriment de la gran part de les poblacions, reducció a mínims de la xarxa social, i concentració descarada del poder i dels diners en mans d’una èlite molt reduïda que cada cop té més poder i domina el món, deixant els polítics amb unes parcel.les de poder submès a les decisions i interessoss del gran capital.

Diu Viviane Forrester que de continuar les coses en aquesta direcció arribarem a l’empobriment que tenien les masses a les primeres èpoquesde la industrialització, sense drets laborals, amb sous d’esclavatge i sense cap perspectiva de futur.

En aquests moments els barris marginals ja estan vivint aquesta situació, amb brots esporàdics dels joves que s’expressen amb una virulència cada cop més forta. Estem vivint la desaparició de la classe mitjana reduïda a la mínima expressió.

Ha desaparegut la classe mitjana per esdevenir classe de masses on s’inserta el gran percentatge de la població.

Crit d’alerta per oposar-se a aquest horror econòmic que representa un brutal retrocés dels avenços socials i econòmics que havien permès a la gent d’avançar en l’escala social

dijous, de febrer 22, 2007

"En el trineu de Schopenhauer", de Yasmina Reza


Editat per Anagrama-Empúries.
Els personatges de la Yasmina Reza són cínics, esfereïdorament realistes, sense esperança.

Reza sap, en poques paraules, expresar magistralment bé els estats d’ànim dels seus personatges i copçar la seva tristesa, la seva amargor per unes vides que com les de tots nosaltres, semblen no haver estat reeixides quan s’en repassa el final.

Cadascú tractem de maquillar com podem la nostra realitat, no som veritablement honestos ni amb nosaltres mateixos i tots busquem desesperadament una sortida mental i emocional al fracàs personal.
dimarts, de febrer 20, 2007

"No será la tierra", de Jorge Volpi


Editat per Alfaguara, Madrid 2006. 523 pàgines.

Volpi és un escriptor difícil. La seva literatura està carregada de molta informació científica, que no és lleu d’empassar pels profans. Fa un repàs dels esdeveniments més importants des del darrer segle fins a l’actualitat, enllaçant tres històries de dones de països i edats diferents que acaben convergint en una mateixa història. Són dones valentes, decidides, cadascuna des del seu angle ideològic: comunista, ecologista, mondialista, cadascuna amb el seu desenvolupament vital. Totes tres però amb una relació amb la parella conflictiva.

Volpi és molt critic amb la globalització, amb el “progrés” que ens duu a la malmesa del medi ambient i a les cada cop més depauparades societats degut a l’afany del capital que es concreta en una èlite superadinerada i amb molt de poder i unes masses sense veu ni vot donat que la democràcia queda anul.lada pels superpoders (FMI, OCDE, Banc Mundial, etc.).
dijous, de febrer 15, 2007

"Una desolació", de Yasmina Reza


Traducció de Clara Pastor. Editat per Empúries/Anagrama, Barcelona 2000. 99 pàgines
Carta d’un pare greument malalt a un fill de 38 anys. El personatge és un home que ha viscut el seu temps de lluita personal i laboral per arribar a ser “algú”, amb l’ambició que es fomentava a la l’època per complir amb un itinerari de vida segons les pautes d’aleshores. Dur, cínic, de tornada de tot, sense tendreses innecessàries i sense cap mena de comprensió envers la vida que ha escollit de viure el seu fill. Menyspreu manifest d’aquesta vida que no comporta cap compromís ni obligació però que el fill declara com a feliç.

La Yasmina Reza és dura escrivint, expressa molt bé la realitat del món contemporani, sense concessions ni compliments.

“Una desolació” es veure’s com hom es va apagant, va perdent en la lluita vital i ha d’acceptar que cap fill no omple el buid personal, és veure que cadascú de nosaltres està sempre sol en tot el que és important, en el néixer, el viure, la mort.
dimecres, de febrer 07, 2007

"Une étrange dictature", de Viviane Forrester


Editat per FAYARD, Febrer 2000. 223 pàgines.

Llibre antiglobalització però promundialització. Viviane Forrester entén que la mundialització és inevitable i no negativa alhora que equipara la globalització a la política ultraliberal actual (pensament únic), que anul.la el poder dels polítics i actúa de manera invisible però contundent i gens democràtica a través d’institucions com el Banc Mundial, el FMI, l’OMC...no elegides democràticament.

Forrester critica les polítiques empresarials de reestructuracions, deslocalitzacions i fluxos transnacionals de diners tot emparat sota el nom de “competitivitat”. Creu que avui dia no és tan important per a una empresa el producte que fabrica com l’especulació que fa amb els diners i els beneficis, jugant a borsa en inversions d’alt risc que pot assumir tot i que en moments donats es puguin donar pèrdues puntuals.

Els grans capitals sense pàtria es mouen invisiblement, sense donar explicacions a ningú. Les empreses que acomiaden gent no són ja les que tenen pèrdues sinó les que tenen grans beneficis però encara els volen incrementar. La Borsa premia les empreses que acomiaden quantitats innombrables de treballadors i es considera que s’ha de tenir content l’accionista donant-li cada cop més.

Ja no compta el valor treball i malgrat que els empresaris diuen que creen riquesa i llocs de treball i s’aprofiten sense cap escrúpol de les subvencions estatals que reben per aquesta finalitat, no és així, s’embuixaquen els diners però no hi ha creació de llocs de treball. Els va bé continuar amb el joc de les xifres d’atur per tenir aporoguits els treballadors. En realitat l’atur no es resoldrà mai i és molt més alt del que es reconeix oficialment perquè els treballadors amb treballs de mitja jornada, mal pagats, a hores, a dies, etc., etc., no compten com aturats però són working poor, una classe nova: aquells que malgrat treballar, no guanyen prou per viure dignament, comprar-se un pis o tenir família.

Viviane Forrester diu que aquest ultraliberalisme s’ha anat instal.lant en el curs dels anys sense que ningú se n’hagi apercebut, està fent el que li plau, ens manega a tots a la seva voluntat, és una dictadura que no es veu però que està molt ben instal.lada i que l’únic interés que té és fer diners, que queden acumulats en un club d’èlite molt reduït que cada cop més amuntega uns benefics exorbitants deixant molles per la societat.

El panorama és inquietant però encara es pot fer oposició a aquest ultraliberalisme si la gent pren consciència d’aquesta dictadura i no es deixa manipular d’una manera tan brutal.

Interessant el llibre de Forrester, fa pensar i entendre el món econòmic i laboral d’avui dia.

Seguidors

Arxiu del blog