diumenge, de juliol 22, 2007

EL IMPERIO BRITÁNICO. Cómo Gran Bretaña forjó el orden mundial


de Niall Ferguson. Traducció de Magdalena Chocano. Debate, Barcelona 2006. 493 pàgines.
La història de la construcció de l’Imperi Britànic des dels inicis fins als temps actuals. Llibre complex amb anàlisi històrica dels fets que van convertir Anglaterra en un gran imperi que abarcava entre 400 i 500 milions de persones i que va durar 300 anys, fins a a la II Guerra Mundial. Des del comerç , passant per la colonització i la conquesta, seguint pel flux migratori de població i amb aquest exportació de l’idioma, l’estructura política i legislativa d’Anglaterra i els seus costums i extensió de la seva tecnologia.

diumenge, de juliol 15, 2007

PORNOGRAFIA I VESTITS DE NÚVIA


de Gemma Lienas, Editorial Empúries, Barcelona 2007. 137 pàgines.
Els problemes de la dona han millorat molt però existeixen encara un munt de situacions de discriminació que no han quedat resolts. Les societats patriarcals no són fàcils de desmuntar i l’esquema mental de dones i homes no canvia tan ràpid com voldríem. La lluita feminista va començar al segle XIX i s’ha millorat en molts aspectes, sobre tot en el parlar que s’inta si més no que sigui “políticament correcte”. Pel que fa a les actituds i a les realitats, malgrat els guanys falta molt per assolir i no s’hi veu la llum al final del túnel.

La Gema Lienas parla molt didàcticament i ens mostra les discriminacions que encara ara es donen en la quotidianitat. Un llibre que pot obrir els ulls a moltes dones que no coneixen la lluita feminista o que creuen que “ara és diferent”. És diferent perquè les discriminacions són més subtils però a poc que es vulgui mirar al voltant, ens adonarem que encara queda molt.
dilluns, de juliol 09, 2007

LA MALÉDICTION DE RÂ

de Naguib Mahfouz. Editat per l'Archipel, París 1998.234 pàgines.Novel.la sobre la profecia del déu Râ de què la dinastía reinant en aquell moment no serà continuada pel fill del faró sinó per una altra estirpe.
Aquesta predicció provocarà un seguit de fets sagnants en l’afany del faraó de trencar una profecia que no afavoreix la successió al tron del seu fill: assassinats, guerres, drames familiars, traïcions, amors desiguals i sense futur que finalment s’acompliran, fent que el fill de Râ s’enamori de la filla del faraó i aquests

Malgrat l’intent de desbatar la profecia de Râ, finalment aquesta s’acompleix i tot s’esdevé com estava previst sense que la mà del poderós faraó hi pugui fer res ni canviar el curs de les coses.


dimecres, de juliol 04, 2007

EL VIENTO DE LA LUNA



d'Antonio Muñoz Molina, Editorial Seix Barra, Barcelona 2006. 315 pàgines.


Extraordinàri naracció sobre la duríssima vida dels hortelans i pagesos a mitjans del segle passat, a Màgina, trasunta poble de Úbeda, d’on és originari Antonio Muñoz Molina alhora que va comparant aquestes amb el primer vol tripulat a la lluna de l’Apolo, el juliol del 1969. Soledat rural i soledat de l’home tecnificat.

A través de la vida d’un noi fill de pagès de Màgina, abocat com tots els fills de l’entorn a continuar essent pagesos, lluita generacional i rebelió contra aquesta fi imposada per la voluntat de ser escriptor, per la seva gran vocació literària que el duu a apartar-se de la seva família fins al punt que al seu pare li costa reconèixer en ell el fill que, de petit l’acompanyava al camp i l’ajudava en petites feines agrícoles, en l’esperança de què fos el seu relleu de gran. Al seu torn, el protagonista es veu molt distant d’aquelles vides que l’han estat acompanyant durant tota la seva infantesa i la seva adolescència amb les que sent que no té res en comú.

Records de la vida del protagonista en un món reclos, sense perspectives, amb una repetició constant de tasques embrutidores, que no deixen lloc a l’esperit, només unes poques hores de repòs per reprendre al fil de cada matinada una tasca amb guanys sempre insegurs, subjectes a la climatologia.

Ambient de la novel.la en un tuf de coses no dites, de rumors, de pressió religiosa i política, d’empobriment intel.lectual i petitesa quotidiana.

Seguidors

Arxiu del blog