dilluns, de març 19, 2007

"El Sha", de Ryszard Kapuscinski


EL SHA, de Ryszard Kapuscinski, traducció Agata Orzeszek, Editorial Anagrama, Barceloa 1987. 177 pàgines

Història dels anys de dictadura del Sha de Iran, Reza Pahlevi. Increïble com un dictador pot estar fora de la realitat, äbsolutament alienat, preocupat per modernitzar un país creient que ho pot fer amb els munts de petrodolars que li generen els pous del seu país, i comprant armament militar d’última generació i fàbriques senceres importades de l’estranger, amb una tecnologia punta, que no hi ha quadres iraniís per saber ni instal.lar ni dirigir. Un desgavell total i una ignorància de cal ample pensar que només comprant es pot modernitzar un país. Resultat: el desert ple de jeeps, d’avions, d’armament caríssim que ningú no sap moure, que va quedant enterrat per la sorra.

Reza Phalevi, un home tirànic, amb un distanciament total del seu país, gens interessat per millorar la sort de la població. Extremadament cruel i molt sensible als afalacs del seu voltant, que el duen a afavorir destacadament amb diners i privilegis als seus generals, ministres i tots aquells que li demostren lleialtat i submissió.

Personatge de molt poca vàlua moral i intel.lectual, que no va veure venir la revolució islàmica i va haver de fugir d’Iran, encara que en els darrers moments va intentar muntar sense èxit una contrarevolució.

Seguidors

Arxiu del blog