dilluns, de setembre 08, 2008

EL VENDEDOR DE SARIS


de Rupa Bajwa. Traducció Raquel Vázquez Ramil. Ediciones Salamandra. Barcelona 2005. 285 pàgines.
Comença com una jornada normal d’un jove venedor de saris, Ramchand, en un poble de l’Índia. A través d’ell veiem la societat actual índia, tant la pobre com la rica, i ens endisem en les immenses desigualtats i prejudicis socials que es donen en aquest país. La brutal classificació social, la terrible marginació de la dona i de la gent sense recursos ens són explicats de forma aparentment senzilla en acompanyar Ramchand en la seva feina diària a la botiga i a casa seva.

Ramchand va perdre les seves possibilitats d’una vida millor en morir els seus pares, quedant desvalgut, sense recursos econòmics i sense estudis. El xicot però s’adona que la feina a la botiga no li reportarà cap millora, sempre serà més del mateix i intenta educar-se pel seu compte, després del treball. Comença per netejar la seva vivenda pobra i bruta i es compra llibres usats anglesos per poder reprendre els estudis que havia iniciat de nen. És obvi que a l’Índia el coneixement de l’anglès i ser clar de pell ajuden molt.

Aquesta voluntat d’estudi del Ramchand l’enforteix i l’ajuda a distanciar-se dels altres companys de la tenda, que no pensen només que en menjar i anar al cine quan tenen diners. Aquest allunyament el durà a simpatitzar amb la dona maltractada d’un dels venedors de la tenda i a saber-ne la seva tràgica història. Tractarà de donar-hi una solució personal explicant a una clienta rica l’injustícia que se li ha fet a la dona del seu company, i obtindrà per resposta el més absolut menyspreu i irritació per haver gosat apropar-se a aquesta clienta, molestant-la amb històries morboses.

La dona maltractada, esdevinguda ja folla, morirà a mans de la policia i aquesta fi trasbalsarà el Ramchand de tal manera que passarà dies tancat a casa seva, sense anar al treball, absolutament desinteressat del seu estudi personal i estarà a punt de perdre la seva feina doncs el seu dolor ha fet que anés a la tenda a plantar cara a l’encarregat, arriscant així el poc diner que guanya i que és l’únic que li permet anar fent la viu-viu.

El relat comença amb una jornada de treball normal i acaba en un drama personal del Ramchand en veure que res no pot fer per canviar les coses

2 comentaris:

A ha dit...

Hola!

Sóc el coordinador del web Llibròfags (www.llibrofags.com), que fem crítica literària a Internet. Som una quinzena de col·laboradors que llegim i pengem les crítiques la mateixa web.

M'agraden molt les teves crítiques, i em preguntava si t'agradaria col·laborar amb nosaltres i, a més d'aquí, també penjar les crítiques allà. En fi, si et fes gràcia i vols que t'ho expliqui amb més calma, escriu-me (llibrofags-arroba-gmail-punt-com).

Fins aviat!

mercenades ha dit...

Hola,
Gràcies pels teus comentaris. Sí que em fa gràcia col.laborar amb vosaltres encara que vull deixar clar que les meves "crítiques" són més aviat un recull personal dels llibres que vaig llegint i em serveixen sovint de recordatori quan la memòria em falla...
Ja m'explicaràs què és que hauria de fer.
Salutacions,

Seguidors

Arxiu del blog