diumenge, de setembre 04, 2005

CALIDAD DE VIDA, de Ramón de España

















Inquietant narració de tres amics situats en la Barcelona d'avui dia. Fracassos personals i laborals en una societat desidealitzada, buida de valors, i acontentant-se només amb fútbol, consum i TV-escombreries.

Ramón de España sitúa les seves històries en el món laboral que millor deux conèixer, el periodisme.

Els tres protagonistes són tres homes, amics de joventut: Óscar, redactor en cap de "El Progreso", el millor situat laboralment parlant, amb aspiracions totalment crematístiques, només preocupat per l'apariència, preocupació que comparteix amb la seva dona, addicte a la perruqueria, als liftings, a la moda. Tenen dues filles petites que només miren TV i que pràcticament no tenen cap contacte amb el pare que es passa el dia fora de casa.

El seu amic Fèlix, es malguanya la vida dibuixant còmics passats de moda. Físicament mal dotat, el "gordito" de la classe, que en seus anys escolars pateix l'escarni i les burles dels seus companys, amargat i econòmicament sota mínims.

Comparteix amb l'Óscar el seu odi al fútbol i a tots els "hinchas" i aquest odi el dur a cometre tres crims "anti-futboleros" amb l'ajut d'una pistola que li cau a les mans per pura casualitat.

Diego, el tercer personatge de la història, policia establert a Barcelona després d'haver perdut a la seva dona i al seu fill al país basc, en un atentat d'ETA. Solitari, violent ell també, es consola de la seva greu pèrdua personal, viatjant els caps de setmana a Bilbao, on amb el seu sogre es dedica a apallissar abertzales, per tornar "diente por diente". Diego trobarà al final a la Mireai, veïna seva de replà, dona maltractada, separada, amb un fill, i establirà amb ella un lligam que treurà als dos de la seva desesperant solitud.

Novel.la trista, desperançada, amarga. Deixa mal gust a la boca.

Seguidors

Arxiu del blog